Dela nyhet
Om bevattningen
16 jun, 05:27 0 kommentarer
Hej Alfredo, tack för ditt engagemang! Jag är banansvarig tillsammans med Dejan och ska ta mig till banorna under dagen för att bl a undersöka bevattningssystemet. Tills vidare har vi stängt av den automatiska bevattningen. Vi är helt överens om att den automatiska bevattningen inte ska användas om den inte fungerar tillförlitligt, pölar som förstör spelet för oss vill vi naturligtvis inte ha. När vi installerade bevattningen var vår utgångspunkt att den skulle fungera som den ska, dvs inte fastna i vissa lägen. Att nu se över den och sätta igång den igen är inte okomplicerat så till vida att vi förstås inte kan garantera att den inte fastnar igen även om den vid översynen fungerar nöjaktigt. Handvattning vore också enligt min åsikt bättre än automatbevattning eftersom det ju ger en bättre kontroll över vattningen, emellertid har många års erfarenhet av att medlemmarna själva vattnar landat i att det gör dom ofta inte alls tyvärr. Det tar helt enkelt en viss tid att vattna även om man gör det helt rätt och många vill inte ta sig den tiden (personligen tror jag att det är ett större problem än att de flesta inte vet hur man vattnar, jag tror att det i de allra flesta fall brukar utföras helt ok om det bara görs). En instruktionsvideo är en utmärkt ide men den hjälper förstås inte om man inte vattnar ö h t. Men som sagt, vi ska se över bevattningen och stänga ner den automatiska om vi inte får den driftsäker.
Gällande mängden grus på banan håller jag med dig om att det är väldigt mycket grus. Det finns en lång förhistoria av svårpreparerade banor och vi har i år satsat på att redan under hösten preparera banorna inför våren och vi har då lagt på stora mängder grus. Bl a har vi haft betydande svackor runt baslinjerna där vattenpölar ansamlats vid regn och omöjliggjort spel dygnsvis. Den mest logiska åtgärden skulle självklart ha varit att lägga om banorna med nytt lerlager UNDER gruset och då även se över höjdskillnaderna samt underliggande bristfälligt fungerande dränering, men detta är en kostsam åtgärd/investering som vår klubb med begränsade intäkter och kontrakt på banorna bara ett år i taget har dragit oss för. Därför har vi satsat på att testa om vi genom att tillföra mer grus kan få detta att integreras med underliggande lera på ett sätt som i vart fall delvis åtgärdar det egentliga problemet. Än så länge har resultatet av vårt försök inte imponerat men vi får med tanke på att vi är mitt i säsongen ge oss sommaren till tåls och utvärdera var vi landat efter sommaren och då ta ställning till hur vi ska göra nästa säsong. Ett alternativ är att ta in en extern expert för analys och förslag till åtgärder, men gissningsvis finns inte något alternativ till omläggning av banan om sommarens test utfaller icke nöjaktigt. Det lösa gruset förklarar även svårigheterna med de lösa linjerna, de har endast spikar i ändarna och är tänkta att fästa i leran med den lilla kant som finns undertill; där underlaget närmast linjen inte utgörs av lera utan löst grus saknas helt förutsättningar för att de ska kunna fästa i underlaget och mer grus på dem kommer snabbt att hamna under dem och försämrar därigenom sannolikt situationen ytterligare.
Jag lyssnar gärna på alla tankar du kan ha om hur vi kan förbättra situationen redan nu i sommar, och jag förklarar gärna litet mer om bakgrunden till att vi landade i vårt beslut om hur vi skulle hantera svårigheterna i sommar. Vi kan ses vid banorna, eller så kan du ringa mig på 072-724 96 12.
Mvh, Michael Rangne
Kommentarer